Hoe het begon

Geschiedenis met romantiek

Een verleden vol gezelligheid

De Drie Provinciën: Ontmoetingsplek sinds 1936

Restaurant en camping De Drie Provinciën ligt precies op het drie provinciën punt waar Groningen, Friesland en Drenthe samenkomen. Het is een centraal gelegen ontmoetingspunt. Niet alleen nu, maar al sinds 1936!

Het bedrijf is bekend van de karakteristieke boerderij met het gezellige tuinterras, gelegen aan het natuurgebied het Mandefjild bij Allardsoog.

Met uitbater Ronald Boels blikken we terug op het ontstaan van dit bekende bedrijf en het opgroeien op deze bijzondere plek.

Ronald is de tweede generatie in het familiebedrijf.

Sfeervol restaurant De Drie Provinciën streekgerechten Drenthe Groningen Friesland
Sfeervol restaurant De Drie Provinciën streekgerechten Drenthe Groningen Friesland

Huiskamercafé

De boerderij is rond 1930 gebouwd’, vertelt Ronald.

‘Toen was dit gebied nog een zanderige heidevlakte, een Volkshogeschool in de buurt en allesbehalve toeristisch (zoals duidelijk te zien is op de foto. Rechts op de foto is de schoorsteen van de boerderij net te zien).

De boerderij bracht levendigheid in de streek, want rond 1936 stelde de boer zijn woonkamer open als café. Het huiskamercafé veranderde door de jaren in een kroegje, waar naast bier ook veel moppen werden getapt.

Niet veel later legde de boer ook een speeltuin met schommels en een draaimolen aan. En eens per jaar streek zelfs de kermis hier neer. Dan ging het er wild aan toe . Een dolle boel op het platteland, als we de verhalen uit de overlevering mogen geloven.

Bij de grenspaal ontstond een plek met vertier voor jong en oud.

Dansen en sjansen

Na de oorlog werd de voorkant van de boerderij (de oorspronkelijke woonkamer) in zijn geheel een café met een bar.

Het café had een echt boerenkarakter, want de stal grensde aan het café (op de plek waar nu de keuken zit). Dus een paard stak soms zijn hoofd om de hoek.

In dit populaire café werden drukbezochte dansavonden gehouden.

‘Van de verhalen weet ik dat veel grootouders van de huidige buurtbewoners elkaar op deze avonden voor het eerst ontmoet hebben en hier vaak ook getrouwd zijn’ vertelt Ronald.

👰🏻‍♀️Ziet u het bruidje op de foto?👰🏻‍♀️
De Drie Provinciën was, en is nog steeds, een geliefde plek om het huwelijk te vieren.

Familie Boels

In 1967 kochten de ouders van Ronald het bedrijf. Ronald was toen nog een baby en zijn broertje werd hier 2 jaar later geboren.

De Drie Provinciën was toen een hotel, café en restaurant.

Om de omgeving te leren kennen, bezorgde pa Boels drank aan huis en maakte dan een gezellig praatje. Zo raakte het echtpaar Boels ingeburgerd, waarna zij hun eigen stempel op de oude boerderij drukten: zij maakten van het café een restaurant.

Zolderkamertje
Ronald haalt met plezier jeugdherinneringen op: ‘Met het gezin woonden we op de begane grond van de boerderij. De bovenste etage, onder het rieten dak, was een hotel met 5 kamers. Schuin achter het restaurant was ook nog een minicamping met 15 kampeerplaatsen’.

Ronald herinnert zich dat er steeds meer toeristen kwamen. ‘Wij sliepen soms met z’n allen in een krap zolderkamertje, omdat mijn ouders zelfs hun eigen slaapkamer verhuurd hadden’, lacht Ronald. ‘Zo moest dat in de beginjaren’..

“Mijn ouders verhuurden zelfs hun eigen slaapkamer.”

Mini camping bij hotel De Drie Provincien

Zoete herinneringen

Naast toeristen bleven ook de buurtbewoners komen; iedere vrijdag was er wel een bruiloftsfeest.

Een dolle boel met live muziek waar peuter Ronald soms wakker van werd. ‘In mijn pyjamaatje sloop ik dan naar de bar om een glaasje frisdrank te bietsen’, blikt hij terug.

Ook op de camping kwam Ronald aan zijn trekken; als schattig blond jongetje huppelde hij langs de tenten en haalde dan heel wat snoepjes op. Totdat zijn moeder deze strooptocht beëindigde door een briefje op zijn borst te spelden met de tekst “geen snoep geven”.

Op de camping speelde Ronald heel graag, want er was een voortdurende aanvoer van nieuwe vriendjes (kinderen van kampeerders) om mee te spelen.

De speeltuin (van de boer) werd weer nieuw leven ingeblazen en ’s zomers was de door zijn oom gegraven zwemkuil zijn poel van vertier en plezier.

Ansichtkaart eind jaren 60: Volop speelgelegenheid voor Ronald en zijn vakantievriendjes op de camping.

Onder het biljart

Na de zomer ging het avontuur gewoon door, want dan verhuisden Ronald en zijn broertje hun speelplek naar binnen. ‘Onder het biljart konden wij alles zien en horen wat de grote mensen in het café deden en zeiden’. Zo weet Ronald nog goed dat iedere zaterdag de jagers kwamen borrelen. ‘Deze mannen met geweren hadden de stoerste verhalen en hoe meer borreltjes ze dronken, hoe wilder hun verhalen werden. Heel spannend voor de jongetjes onder het biljart!’

IJs verkopen
Voor de boerderij stond toentertijd een benzinepomp en een ijshokje. Dat was natuurlijk ook interessant voor de jonge broers. Eerst om lekker te snoepen en later, toen het tieners waren, om een zakcentje te verdienen. ‘De bedoeling was om de ijsjes te verkopen, maar menig ijsje haalde de toonbank niet. De verkoopwaar moest tenslotte grondig getest worden’, grijnst Ronald.

Foto uit de jaren 70: Hotel De Drie Provinciën, met het ijshokje en de benzinepomp.

Camping De Drie Provincien vroeger jaren 70

Nog altijd huppelt Ronald over de camping, nu met Brigitte aan zijn zijde ?

Ontwikkeling

In de herfst van 1976 werd de hotelfunctie afgebouwd om meer tijd aan de camping en het restaurant te besteden.

In de jaren 80 maakten de benzinepomp en het ijshokje plaats voor een heerlijk tuinterras met horeca-bestemming.

De jongens gingen studeren in de stad. Om na hun studie, in de jaren 90, weer in de zaak te werken.

De camping werd weer Ronald zijn speelparadijs, want stapsgewijs werd het kampeerterrein verfraaid en uitgebreid.

Heden

Nu is camping De Drie Provinciën een prachtig, parkachtig terrein met drie visvijvers, waarvan één een oorspronkelijke dobbe (pingo ruïne). In het restaurant is nog even gezellig als vroeger, nu met gedekte tafels.

Een West,
Donders mooi Drenthe

Deze video geeft u een indruk van het buurtschap, inclusief een aantal beelden van onze camping en restaurant.

Zie de verbondenheid met het verleden!

De Drie Provinciën ligt in Een West (Drenthe).

Landelijk bekend en geliefd

Beroemde adult-only camping
Afgelopen decennium ontwikkelde de camping zich tot een prijswinnende camping voor volwassenen die vakantie willen vieren te midden van échte rust en natuur.

De camping is sinds 2022 de mooiste charmecamping van Nederland en in 2023 uitgeroepen tot de camping met het beste restaurant van Nederland.

Geliefd restaurant, van oudsher goed
Het restaurant is nog altijd geliefd bij de buurtbewoners, de campinggasten en de vele toeristen die het gebied tegenwoordig rijk is.

Kom gezellig voor een lunch, diner, borreltje, receptie of feest.

Kom (weer) eens kijken en wellicht herinneringen ophalen.
U bent van harte welkom!