Kamperen in coronatijd

Voorjaar 2020 waren door de coronamaatregelen de sanitairgebouwen op de camping dicht. We mochten recreëren, als we de drukte maar vermeden. Zeker met mooi weer verlangen kampeerders ernaar om er op uit te trekken; lekker even naar de camping. Kamperen in de natuur biedt dan uitkomst; met je eigen huis op wielen op pad.
Brigitte interviewde in mei 2020 een aantal campinggasten en vroeg hen naar hun kampeerervaringen in deze tijd van beperkingen, lees hun ervaringen hieronder. 

Kamperen in coronatijd

Waar ga je dan naar toe? Sowieso in Nederland, naar een rustig gebied, want je gaat het risico van coronabesmetting niet opzoeken. In het Noorden van Nederland is het relatief veilig met weinig besmettingen en veel ruimte om vrij te bewegen. Vandaar dat verschillende kampeerders de rustige camping De Drie Provinciën, op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe, kiezen om er in deze tijden van beperkingen toch even tussen uit te zijn.
Deze camping richt zich op de actieve vijftigplusser die zich vooral vermaakt in de natuur. De 1,5 meter recreatie is hier prima te doen door ruime kampeerplekken en de lage bezetting. En dat is fijn in deze tijd want zo hebben de kampeerders veilig gevoel van vrijheid en ervaren ook wat leven om zich heen.

Quality time op de camping
Meindert en Wietske uit Drachten (Friesland) hebben een camper. Omdat er nu voornamelijk online wordt gewerkt, hebben zij hun mobiele huis 20 kilometer verderop op de camping geplaatst. Lekker vrij om los van de alledaagse omgeving te zijn. “De camping is heel rustig en de gasten staan minstens 10 meter uit elkaar. En onze dochter is heel dichtbij…” Hun 29-jarige dochter woont weer thuis, in Drachten. Vanuit Amsterdam is zij weer gezellig ingetrokken bij haar ouders. “Wel zo veilig hier in het Noorden.”

Nu, in coronatijd, kamperen zij met zijn drieën in het natuurschoon vlakbij huis. Fantastisch om samen te genieten van de eenvoud; zo start Wietske haar dag met yoga op het gras, leest dochter een boek en is Meindert aan het beeldbellen. Ieder doet wat hem past en samen genieten ze van de weidsheid en de natuur om hun camper heen. Wietske maakt graag fietstochten door het platteland en komt dan thuis met de lokale lekkernijen die zij langs de weg koopt. Heel gezellig van die stalletjes met verse eieren, seizoen groente en zelfgemaakte jam. Veel leuker en veiliger dan thuis naar de supermarkt. ‘s Middags is het gezin samen en is het ouderwets gezellig voor de voortent. Lekker in het zonnetje genieten de gezinsleden intens van elkaar. De rust van de camping en de intimiteit van het gezin zorgen voor de mooiste gesprekken. Heel waardevol om zo bij elkaar te zijn, waarbij zowel ruimte als veiligheid ervaren. Geborgen en met levensruimte.

Opladen in de buitenlucht
Die levensruimte ervaart ook een sportief stel uit Utrecht; “Kamperen is echt anders, wat voorzichtiger. Maar nog steeds heerlijk” zegt het stel met de camper en sportfietsen. “Ik werk al ruim een maand vanuit huis en werd somber door het opgesloten gevoel. We hebben ons mobiele huis met een eigen wc en douche. Dus de oplossing voor wat positieve energie lag voor de hand; kamperen. Eens kijken hoe dat nu gaat. Vrienden hadden wel commentaar met ‘Stay home, stay save’ maar wij ervaren het hier nu veiliger dan thuis. In Utrecht en omgeving is het dichter bevolkt en drukker buitenshuis. Hier is het lekker rustig en weids, ideaal om in de buitenlucht weer op te laden. Op de camping en in het natuurgebied hiertegenover houdt iedereen met wandelen goed afstand. Dat geeft een wat afstandelijk gevoel maar het is wel verantwoord om zo samen te genieten van de natuur. Hier in Drenthe, Friesland en Groningen voelen we echt weer de wind in de haren; afgelopen dagen hebben we wel 200 kilometer gefietst. Heerlijk! Eigen broodje en flesje drinken mee en dan is het genieten hoor. We hebben met recht een frisse neus gehaald en gaan vol goede moed weer naar huis en de thuiswerkplek.”

Verantwoord recreëren
Ook de natuurliefhebbers uit Krommenie (Noord-Holland) hebben hun huis verplaatst naar Een West. Het echtpaar is gepensioneerd én opa en oma. Al hebben ze thuis een lekkere tuin, ze wilden toch graag naar de camping. Gewoon omdat ze graag buiten leven; lekker wandelen en vogels spotten. Hun dochter werkt op de IC, kent de camping en heeft haar ouders goed geïnstrueerd over hun veiligheid. Nu ze haar ouders met een gerust hart naar de camping heeft laten gaan, komt ze zelfs langs om samen (op gepaste afstand) te wandelen. “Het zijn wel hilarische toestanden want we spreken dan in het bos af. Daar wandelen we dan in twee losse groepjes; dochter met man en kleinkind voorop, gevolgd door opa en oma op afstand”. Niet omdat ze het niet bijhouden, maar gewoon omdat het zo gescheiden hoort met 1,5 meter afstand. Veiligheid voorop! Ook hadden ze het over naar de wc gaan in de caravan en dat ze een apart tentje willen voor het doen van geurende ‘grote boodschap’. “Oh maar zo’n tentje mag je niet zelf in de winkel kopen hoor! Die moet je online bestellen sprak onze dochter direct. En zo luisteren we nu maar naar onze volwassen dochter. Waar wij vroeger dingen voor haar eigen bestwil aan haar oplegde, doet zij dat nu met ons. Ach de appel valt niet ver van de boom”. Opa en oma staan nu met de caravan op de camping en dochter heeft er gelukkig alle vertrouwen in. Dat stelt gerust.

Kamperen in corona tijd kan dus zeker. In mei en juni vraagt het wat flexibiliteit van de kampeerders, omdat door de 1,5 meter maatregel de wc’s en douches nog gesloten zijn. Social-distance is buiten op het kampeerterrein eenvoudig, ruimte in overvloed.

Voor nu is het goed te doen voor de buitenmensen met een eigen wc en wasgelegenheid aan board. “Door elkaar nu de 1,5 meter ruimte te gunnen, genieten we samen van de vrijheid om toch verantwoord buitenshuis te genieten” concludeert Ronald Boels, de eigenaar van camping De Drie Provinciën. “Ook in ‘het nieuwe normaal’ zien we de kampeerders hier genieten van de rust, ruimte en de natuur”.

Ook zin gekregen om te kamperen? Reserveer nu uw kampeerplaats!
Bekijk ook de corona-maatregelen die wij hebben genomen op de camping.

Terug