Kunst, cultuur en tuinen

Het barst van het cultureel erfgoed in het Noorden.  Zo zijn er statige landhuizen te bezoeken; in Groningen ‘borgen’ en in Friesland ‘stinzen’ of ‘states’.  In het landschap rond De Drie Provinciën vindt u veel  cultuurhistorische elementen.  Of bezoek de leuke en interessante musea en de prachtigste tuinen in de omgeving!

Cultuurhistorische elementen in het landschap

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuurhistorische elementen in het landschap kunnen in natuurgebied het Mandeveld / It Mandefjild hun hart ophalen. De Bakkefeansterdunen, de Harmsdobbe, Ald Bakkefean, de Heide fan Allardseach en de Landweer maken deel uit van dit natuurgebied. Meer informatie vindt u op: itfryskegea.nl

Musea

In onze omgeving vindt u een aantal grote musea met steeds wisselende tentoonstellingen. Maar ook kleinere musea met specifieke collecties, zoals de grootste nationale collectie rijtuigen of het gevangenismuseum.

Groningse borgen

In de provincie Groningen zijn veel borgen (stenen landhuizen) als steenhuis begonnen. Steenhuizen stammen uit de middeleeuwen en waren versterkte torens bedoeld om bescherming te bieden tegen aanvallen. Omdat stenen duur waren konden alleen de rijken zich zo’n steenhuis veroorloven en bewonen.

Ooit stonden er ruim honderd borgen in de provincie. Slechts 16 daarvan haalden het heden. Gelukkig zijn dat niet de minste. Het zijn de pronkstukken van de provincie. De borgen zijn ook mooi gelegen; omringd door bomen en soms zelfs met een gracht. En heerlijk om te bezoeken met droog én nat weer.

Deze 5 borgen zijn zeker een bezoek waard:

Klik op deze link voor een handige pdf met meer informatie over deze borgen en het bezoekadres. Via bovenstaande linken komt u rechtstreeks op op de website van de betreffende borg,  met meer foto’s en praktische info zoals openingstijden.

Op de website groningerborgen.nl vindt u alle 16 borgen van Groningen.

Friese states en stinzen

De Friese kastelen waren zonder uitzondering van geringe omvang. Sterk en nuttig moesten ze zijn, zonder overbodige versieringen. Men noemde ze staten of stinsen (stins = steen). Ooit was Friesland bezaaid met staten en stinsen. Maar van de meeste versterkte huizen rest ons niets dan een vervallen poort, een eenzame slotgracht in de wei en soms alleen een naam. Gelukkig staat een aantal staten fier overeind.

In de zomer openen ze hun poorten en tuinhekken om hun historische schatten te tonen:

Klik op deze link voor een handige pdf  met meer informatie over deze borgen en het bezoekadres. Via bovenstaande linken komt u op op de website van de betreffende borg,  met meer foto’s en praktische info zoals openingstijden.

Tuinen

Regelmatig worden er in onze omgeving tuindeuren opengezet voor publiek. Iedereen die van tuinen houdt kan kennismaken met Groningse, Friese en Drentse tuinen. De Hortus is dagelijks open, meer info: Hortus Botanicus Haren

Welke tuinen er in de door uw gewenste periode nog meer bezocht kunnen worden vindt u terug via www.hettuinpadop.nl

 

Reserveer uw kampeerplaats

Heeft u na het lezen van deze info zin gekregen in het maken van culturele uitstapjes in Groningen, Friesland en Drenthe? Reserveer dan nu uw kampeerplaats!